top of page

Makers

Galerie Caroline geeft graag namen en gezichten bij de objecten in haar collectie. Het zijn echte mensen die ze maken. Er zit een verhaal aan elk object. Zodoende worden het meer dan levenloze dingen. Het maakt niet uit of het een houten tiki is, een gebeeldhouwd stuk been of een gedecoreerde lap tapa. De makers en hun kunst zijn levend en maken deel uit van onze hedendaagse wereld.

Veel objecten in onze collectie zijn rechtstreeks aangeschaft bij de makers zelf. Wanneer dit niet zo is, hebben we geprobeerd zoveel mogelijk informatie bijeen te brengen om te zorgen dat er toch meer is dan gewoon een object.

Markiezaanse kunst

Vanaf de vroege contacten met Europeanen staat de Markiezenarchipel bekend om zijn bijzondere hout- en beensnijwerk, stenen sculpturen en tatoeages. Getatoeëerde Markiezanen zijn afgebeeld in de verslagen van 18e en 19e eeuwse reizigers. De objecten werden verzameld en vonden veelal hun weg naar museale en particuliere verzamelingen in Europa en Noord-Amerika. Met het verdwijnen van authentieke stukken verdween de artistieke cultuur zeker niet uit de Markiezen. In de loop van de 19e eeuw veranderden de kunstvormen echter wel, mede onder invloed van missionering.

 

Wederopbloei

In het midden van jaren 70 van de 20e eeuw ontstond een herwaardering van de traditionele Markiezaanse cultuur. Dit bracht ook een wederopbloei van de traditionele kenmerkende materiële cultuur te weeg. Inmiddels kom je op de eilanden op openbare plaatsen moderne houten en stenen sculpturen tegen. Ook maken beeldensnijders prachtige schalen, beelden en sieraden van hout, been en steen. In de hedendaagse stukken is enerzijds een duidelijke continuïteit van een traditie zichtbaar. Daarnaast zijn er ook makers die experimenteren met nieuwe vormen en ontwikkelingen, die niettemin zijn geënt op de oude tradities.

 

Afstand

De kunstvoorwerpen worden gemaakt voor de verkoop aan geïnteresseerden, zowel op de Markiezenarchipel als in Frans-Polynesië als geheel. Buiten Frans-Polynesië kom je echter vrijwel geen hedendaagse kunstvoorwerpen tegen. De makers zelf zijn over het algemeen wel geïnteresseerd in het verruimen van hun afzetmarkt. Europa is echter ver weg en dat brengt relatief hoge transport- en reiskosten met zich mee. Galerie Caroline wil graag een mogelijkheid bieden om deze afstand te overbruggen.

Zussen Vitacini Matemosi & Koto Kesubula (Fiji), bij demonstratie tapadecoreren, Pirae, Tahiti, 2014
Joseph Teiki Tahiatututapu aan het werk, Hakahau - Ua Pou
Joseph Teiki Tahiatututapu aan het werk, Hakahau - Ua Pou
Jean Hapipi aan het werk, Hakahau - Ua Pou
Tea Mohuioho aan het werk, Haakuti - Ua Pou
bottom of page