top of page

Regio

Polynesië is één van de drie cultuurgebieden in de Stille Oceaan. De grenzen van het gebied vormen min of meer een driehoek met op de punten Hawaii in het noorden, Nieuw-Zeeland in het zuidwesten en Paaseiland in het zuidoosten. De bewoners van de Polynesische eilanden hebben verwante culturen en talen.  Ook de kunst in deze regio vertoont overeenkomsten maar kent daarnaast uitgesproken verschillen.

 

Focus

Galerie Caroline vertegenwoordigt (nog) niet de kunsten van alle Polynesische eilanden. Ze focust zich vooral op de in het oog springende beeldhouwkunst van de Markiezenarchipel. Hiernaast hebben we in onze collectie gedecoreerde tapa of boombastdoeken uit Fiji en Samoa maar ook van Fatu Hiva in de Markiezen. In de toekomst kunnen we onze aandachtsgebieden uitbreiden.

 

Markiezen

Een van de vele eilandengroepen in Polynesië is de Markiezenarchipel of ‘Te Fenua Enata’ (Het Land van de Mensen). De eilandengroep is onderverdeeld in een noordelijke en een zuidelijke groep. Beiden hebben drie bewoonde eilanden; in het noorden Nuku Hiva, Ua Pou en Ua Huka en in het zuiden Hiva Oa, Tahuata en Fatu Hiva. De Markiezen zijn onderdeel van Frans-Polynesië. Het bestuurlijke centrum is gevestigd op Nuku Hiva. Er wonen over de zes eilanden verspreid ruim 9000 mensen.

Kaart van de Markiezen eilandengroep van Holger Behr
Taiohae - Nuku Hiva
Dansgroep van Ua Huka op Kamuihei, Hatiheu - Nuku Hiva
Hoge bergtoppen van vulkanische oorsprong - Ua Pou
bottom of page